Velkommen til Bække

Bække er vokset op omkring Ribe-Vejle Landevej. Landevejens forløb gennem byen svarer nogenlunde til den jyske hærvejs oprindelige linjeføring forbi Bække Kirke og kro. På et tidligt tidspunkt er byen blevet udbygget langs sideveje og parallelveje til hovedgaden. Byen har i dag en kompakt form og et internt vejsystem, der er lidt usædvanlig for en by af denne størrelse.
Bække blev i 1917 stationsby på Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane. Banen blev nedlagt i 1969, men byen har stadig betydning som knudepunkt for rutebiltrafikken. Den gamle stationsbygning eksisterer stadig og benyttes i dag som bolig i lighed med andre stationsbygninger langs den gamle linjeføring.
Kirken, skolen og de fleste butikker ligger midt i byen i tilknytning til hovedgaden, Søndergade-Nørregade. Bække har i de senere år oplevet en stigende turisme med udgangspunkt i de regionale stiruter Hærvejen og Holmeåen, som krydser hinanden i Bække. Udviklingen har medført, at der på lokalt initiativ er indrettet turistinformation i Bække Rutebilstation. Pladsen ved rutebilstationen er samtidig blevet omlagt, og der er rejst en moderne skulptur af Niels Aage Schmidt, Varde, med motiver, som symboliserer Hærvejen, herunder ikke mindst perioden med runestenene.
Blandt seværdighederne i Bække kan nævnes Bække-stenen 1, Bække-stenen 2, skibssætningen ved Klebæk Høje og Hamborggårdstenen. Bække er arkitektonisk set karakteristisk for sin fortid, og byen har flere bevaringsværdige bygninger.


Bække-stenen 1
Bække-stenen 1 er en runesten, fundet i Bække i 1810. Stenen blev taget ud af kirkegårdsdiget, og nu er den opstillet på en lille høj mellem kirken og vejen. Det er uvist, hvor stenen oprindeligt har stået.
Bække-stenen 1 er rejst ikke langt fra Bække-stenen 2 og Læborg-stenen, og de ligger alle sydvest for Jelling.
Stenen er 164 cm høj, 120 cm bred og 80 cm tyk.

Bække-stenen 2
Bække-stenen 2 er en runesten, fundet i Bække. Stenen blev fundet i 1858 liggende som stavnsten i en skibssætning ved to høje fra bronzealderen, Klebæk Høje, på en mark ved Bække ca. 1 km fra hovedvejen.
Det er ikke usædvanligt, at runesten knytter bånd til bronzealderen, jf. f.eks. Glavendrupstenen med skåltegn.
Bække-stenen 2 er rejst ikke langt fra Runestenen Bække-stenen 1

Klebæk Høje
Klebæk Høje, også kaldet Bækkemonumentet, ligger i den nordlige udkant af Bække i Sydjylland.
Det er et fortidsmindekompleks med tre historiske perioder samme sted. Klebæk Høje består af to kuplede gravhøje fra bronzealderen, en 45 m lang skibssætning og en runesten fra vikingetiden, og på tværs af monumentet løber et vognkørselsspor fra middelalderen, der repræsenterer en lille del af den gammelkendte Hærvej.

Hamborggårdstenen
Hamborggårdstenen er en vandreblok, der førtes til Danmark under istiden for ca. 15.000 år siden. Stenen kommer fra Ålandsøerne og ført til området ved Bække.
Stenen er ca. 1 milliard år gammel og vejer ca. 50 tons. Stenen er en porfysisk granit og består af røde feldspatkrystaller i en mørk masse.
Stenen lå oprindelig 20 meter fra vejen, januar 1990 flyttedes stenen med hjælp fra Forsvarskommandoen til sin nuværende plads ved vejen. På begge sider af stenen ligger to mindre fragmenter som er frostsprængninger fra den store sten.